Skip to content


Fit je werkdag door

'Bewegen op kantoor; dat is niet direct waar je aan denkt bij een zittend beroep.’ 

Breng jij ook het grootste deel  van je dag zittend door? De hele dag op kantoor aan je bureau, op een stoel in de kantine voor de lunch en dan zittend in de auto weer naar huis? Kantoorpersoneel krijgt daardoor op lange termijn steeds vaker klachten, niet voor niets wordt zitten dan ook wel ‘het nieuwe roken’ genoemd. Maar hoe kunnen we dan meer bewegen tijdens onze werkdag?

Een zit-sta-bureau kan een goed begin zijn. Door de afwisseling van zittend werken en staand werken blijf je lekker scherp, energierijk en stimuleer je de doorbloeding van je benen wat zorgt voor een hogere productiviteit. Bij het inrichten van nieuwe kantoren waar gebruik wordt gemaakt van zit-sta bureaus gaan we vaak ook over naar gezamenlijke prullenbakken. Naast dat je automatisch makkelijker naar de prullenbak loopt, en dus meer beweegt scheelt dit ook in de schoonmaakkosten. De hele dag staan is echter ook niet goed, dus zorg voor voldoende afwisseling. Daarnaast zijn er tal van andere ergonomische producten ontwikkeld om het bewegen te stimuleren. Wat dacht je van een zit-sta kruk met bewegende constructie, een zitbal of zelfs een bureaufiets, hiermee kan je werken en bewegen tegelijk! Op Schiphol hebben ze hier nog een extra functie aan toegevoegd, met de energie die je opwekt door te trappen kun je je telefoon opladen.

Ook vergaderen doen we allang niet meer alleen passief op een bureaustoel aan een tafel. Uit onderzoek blijkt dat er creatiever nagedacht wordt wanneer mensen staand met elkaar in gesprek zijn in plaats van zittend. Daarnaast vergroot het de effectiviteit van een gesprek en verkort het de duur van een meeting. Hoge tafels, met eventueel krukken die voor balans en ondersteuning zorgen, zouden hier een goede setting zijn.

Steeds meer werkgevers hechten waarde aan het welzijn van hun werknemers. Veel kantoren worden tegenwoordig dan ook voorzien van dit soort ergonomische werk- en vergaderplekken. Sommige werkgevers gaan zelfs nog een stapje verder en creëren een heuse ‘gym’ op kantoor. Een investering dat jouw als werkgever diverse voordelen biedt:

-          Positieve waardering in de markt voor het aantrekken van nieuw personeel
-          Verlaging van het ziekteverzuim
-          Verhoging van de productiviteit
-          Verbetering van de sfeer en onderlinge contacten binnen het bedrijf
-          Meer betrokkenheid bij de organisatie

Natuurlijk maken niet alle medewerkers tegelijkertijd gebruik van de gym. Je hoeft dus niet een enorme ruimte beschikbaar te hebben met tal van mogelijkheden. Met slechts een aantal apparaten kan ook jij al een gym creëren. Zorg er wel voor dat je écht iets met de ruimte doet, voorzie de wand bijv. van een gave print/foto of doe iets creatiefs met de vloer zodat je de ruimte aantrekkelijk maakt.

Niet iedereen heeft de behoefte om op het werk te sporten, een pingpongtafel of dartbord in de kantine kan er ook al voor zorgen dat mensen meer in beweging zijn. Bij grote, multinational bedrijven worden soms hele break out rooms ingericht. Ruimtes waar creatief aan de gang kan worden gegaan met complete legotafels, hele wanden die worden voorzien van kleurplaten of waar men een balletje kan slaan op de mini golfbaan. Op deze manier worden werknemers niet alleen aangezet tot bewegen maar worden ze ook even uit de sleur van het dagelijkse werk gehaald.

Vragen of opmerkingen

Heeft u vragen over dit item? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.