Skip to content


Groen = doen

‘De positieve invloed van groen op onze gesteldheid.’

In de zoektocht naar een fijne werkomgeving, om medewerkers gezonder, productiever en gelukkiger te krijgen, kan het toevoegen van ‘groen’ op kantoor een uitstekende keuze zijn! Uit onderzoek is gebleken dat meer groen op kantoor op meerdere vlakken een positief effect heeft op werknemers. Jammer genoeg zijn veel kantoren nog steeds grijze hokken waar misschien nog net een klein plantje te vinden is. Dat moet anders kunnen!

Minder stress en verbeterde productiviteit
Een studie van de technische universiteit van Sydney heeft uitgewezen dat meer groen op kantoor het stressniveau van werknemers verlaagd en het geluksgevoel verbetert. Werknemers die zich prettig voelen op hun werkplek presteren beter en dat levert weer betere resultaten op.


Schonere lucht
Luchtkwaliteit is van grote invloed op de gezondheid en productiviteit van werknemers. Iedereen die wel eens in een afgesloten ruimte heeft gewerkt, kent waarschijnlijk wel het benauwde gevoel in zo’n ruimte na een paar uur. Dit heeft te maken met het zuurstofgehalte in de ruimte. Planten kunnen voor extra zuurstof zorgen, zij binden geuren, stofdeeltjes en schadelijke stoffen en absorberen kooldioxide uit de lucht. Als het zuurstofgehalte op peil is, hebben mensen minder snel last van vermoeidheid, hoofdpijn of droge ogen.

Akoestische functie
Zoals we al eerder aangaven in ons blog ‘werken in stilte’ zorgen planten ook voor minder geluidsoverlast op de werkvloer en dus een betere concentratie. Bladeren van planten laten uitstekend geluid door en kaatsen het niet terug. Het is één van de redenen waarom kantoren met een open kantoortuin vaak kiezen voor meer planten op de werkvloer. Om planten op de juiste manier te gebruiken voor het verbeteren van de akoestiek, gelden er bepaalde richtlijnen. Zo moeten de planten grote bladeren hebben en is het beter planten in clusters te plaatsen.


Creatieve boost
‘Groen’ heeft een positief effect op de creativiteit en de gemoedstoestand van werknemers, dit kun je ook teruglezen in ons blog ‘invloed van kleur en sfeer’. En die natuur kan vrij eenvoudig op kantoor gesimuleerd worden. Bijvoorbeeld met een verticale tuin of eenvoudiger met een aantal potten met planten. Het zien van natuur levert al een boost in het zelfvertrouwen en de gemoedstoestand op waardoor je sneller en gemakkelijker op nieuwe, creatievere ideeën komt.

Je kunt ‘groen’ op verschillende manieren toepassen. Niet alle planten zijn altijd geschikt. Bij het kiezen van een plant is het belangrijk om rekening te houden met de hoeveelheid daglicht die binnenkomt en hoe vaak de planten water kunnen krijgen.  Ga je het liefst voor groots en meeslepend? Kies dan voor een plantenwand of zogenoemde verticale tuin. Zo heb je direct een enorme eyecatcher voor jou kantoor te pakken. Plantenwanden kunnen uitgerust worden met een geautomatiseerd watergeefsystemen zodat je er weinig onderhoud aan hebt. Daarnaast zijn er ook eenvoudigere varianten die makkelijk vrij in de ruimte geplaatst kunnen worden en die geen pomp nodig hebben. Deze vragen echter wel om meer hands-on en ‘groene vingers’.

Liever iets minder groot? Ga dan aan de slag met losse plantenbakken en potten. Wissel hoge kamerplanten af met lage, zo creëer je diepte in je interieur en een huiselijk gevoel. Losse, verrijdbare plantenbakken zijn ook ideaal bij het inrichten van een open kantoorruimte. Op deze manier kun je planten gemakkelijk gebruiken als ruimteverdeler.


Planten vragen nu eenmaal onderhoud, hoewel er gelukkig ook voldoende planten zijn die weinig zorg nodig hebben. Heb je nu écht geen tijd om de planten zo nu en dan water te geven? Wees dan creatief en bekijk oplossingen voor hetzelfde effect. Wat dacht je bijvoorbeeld van de BuzziFalls van BuzziSpace. Deze akoestische jungle haalt op zijn manier ook de natuur een beetje naar binnen. De roomdivider is gemaakt van vilt en verkrijgbaar is verschillende varianten, waaronder deze bomen.

Kortom; Groen = doen!
Er is altijd wel een manier om de natuur naar binnen te halen.

Vragen of opmerkingen

Heeft u vragen over dit item? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.