Skip to content


Werken in stilte

In ons vorige blog ‘invloed van kleur en sfeer’ spraken wij over de positieve invloed van alternatieve werkruimtes. Een stilte ruimte is zo’n alternatieve werkruimte. Stilte ruimtes zijn er in allerlei soorten en maten. Sommige kantoren zijn automatisch voorzien van een aparte ruimte die mensen kunnen betreden wanneer zij telefoneren of in bespreking gaan maar in de hedendaagse kantoortuinen zijn deze ruimtes er vaak niet. Gelukkig zijn er dan tal van andere creatieve oplossingen bedacht/ te bedenken om in stilte te kunnen werken.

Neem bijvoorbeeld het hoofdkantoor van AirBnB, hier hebben ze verschillende huizen, die op de site te boeken zijn, nagemaakt. Op deze manier zijn er kleine ruimtes in grote ruimtes gecreëerd. Door de ruimte aan de binnenzijde te bekleden met akoestisch materiaal en de zijkanten volledig af te sluiten met glas kun je hier in alle rust werken of een kop koffie drinken met een collega.

Framery is de voorloper en ’s werelds toonaangevende fabrikant van pods, telefooncellen en geluiddichte privéruimten voor het oplossen van geluids-en privacy problemen in open kantoren. Volgens Framery  is het niet alleen een pod of een telefooncel die op kantoor geplaatst wordt maar is het een manier om de werkcultuur te transformeren. Zodra een Framery pod  of cabine op uw kantoor geplaatst wordt begint de hele werkcultuur te transformeren. Mensen gebruiken ze graag voor gesprekken en vergaderingen, maar ook voor rustig werken. Naarmate het lawaai en de afleiding afnemen, worden mensen gelukkiger en productiever.

Ook designer Kateryna Sokolova heeft een stijlvolle, award winning oplossing ontworpen voor de toenemende behoefte aan concentratie en privacy in kantooromgevingen, de ‘Capusle’. De vorm en functie van de Capsule is geïnspireerd op een cocon, welke garant staat voor geborgenheid, comfort en vernieuwing. In grote kantooromgevingen is de Capsule een stijlvol object dat privacy creëert zonder volledig afgesloten te zijn van je omgeving. Hierdoor is het mogelijk om bijvoorbeeld ongestoord te telefoneren of te lezen. Een bijkomend voordeel is dat de Capsule omgevingsgeluid absorbeert, wat de akoestiek in de omliggende ruimte ten goede komt.

Nu kun je denken, leuk die prachtige stilteruimtes maar mijn kantoor leent zich hier niet voor. Wat kunnen wij dan doen? Binnen een kantoorruimte zijn er diverse facetten die belangrijk zijn om het geluid te dempen en te verminderen. Het is lastig hier één specifieke oplossing voor aan te dragen. Globaal kunnen we de volgende akoestische adviezen meegeven:

  1. Zorg voor goede vloerbekleding. Heb je tapijt liggen? Dit geeft al een enorme geluidsdemping. Ligt er bij jouw op kantoor een harde vloer zoals pvc of tegels? Kies er dan voor om een aantal kleden te plaatsen, bijvoorbeeld onder een vergadertafel of bij een lage zit. Dit zorgt niet alleen voor een goede demping van het geluid maar staat ook nog eens heel sfeervol.
  2. Bedek je plafond met akoestische panelen. De meeste systeemplafonds dragen al bij aan het verminderen van geluid. Bij een ‘vast’ plafond kun je ervoor kiezen om akoestische panelen tegen het plafond te plaatsen.
  3. Maak gebruik van raambekleding. Kies hierbij wel voor een stoffen variant zoals vitrage, duo-rolgordijnen of plisse’s. Textiel absorbeert, alternatieven zoals bijvoorbeeld lamellen zijn gemaakt van harde materialen en zullen dus niet bijdragen aan een betere akoestiek.
  4. Kies voor kantoormeubelen die met stof bekleed zijn. Denk hierbij aan tussenwanden op bureaus, vergaderstoelen maar ook aan lampenkappen van stof.
  5. Plaats verspreid over je inrichting wat planten. Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt maar ook planten ‘breken’ geluidsgolven en zullen geluid dus reduceren.
  6. Akoestische wandpanelen en scheidingswanden, al dan niet verrijdbaar, kunnen ook een oplossing bieden. Let er wel op dat je deze op de juiste manier plaatst. Je wilt er niet te veel plaatsen en hiermee een hokkerige gevoel creëren.
  7. Ook wandbekleding kan bijdrage aan een verbeterde akoestiek. Denk hierbij niet alleen aan ‘standaard’ behang maar ook aan creatieve oplossingen als airtex of peesdoeken. Airtex is een naadloos behang dat voorzien kan worden van iedere gewenste print, foto of reclame uiting. Op deze kan je echt iets unieks voor jouw bedrijf creëren!  Een peesdoek is zo’n zelfde print maar dan geprint op doek, dit doek wordt vervolgens (onzichtbaar) in een frame gespannen. Het voordeel hiervan is dat je gemakkelijker van print of uiting kan wisselen. Daarnaast heb je ook nog de mogelijkheid om achter het doek akoestisch materiaal te plaatsen waardoor dit een nog grotere bijdrage aan een verbeterde akoestiek levert.
    Met bovenstaande tips kun je zelf  goed op weg om je kantoor op een akoestische manier in te richten. Heb je hier meer hulp bij nodig? Neem dan eens contact met ons op.

Vragen of opmerkingen

Heeft u vragen over dit item? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.