Skip to content


Invloeden van kleur en sfeer

Natuurlijk hebben medewerkers een goede stoel en een comfortabel (zit-sta) bureau nodig. Maar naast de ‘echte’ werkplek zijn er ook andere plekken in een kantoor die invloed hebben op de sfeer. De hele dag in dezelfde omgeving werken, is voor veel mensen demotiverend. Niet zo gek dat medewerkers chagrijnig worden en dat vervolgens (vaak onbewust) afreageren op een collega. Door alternatieve werkplekken te creëren kun je dit voorkomen. Dit kunnen bijvoorbeeld werkplekken zijn waar mensen in stilte kunnen werken of juist ruimtes waar gediscussieerd en gebrainstormd kan worden. Zo zien we in veel moderne kantoren tegenwoordig zogenaamde ‘breakout rooms’. Ruimtes die erop gericht zijn om even uit de dagelijkse sleur van werken op dezelfde plek te komen en medewerkers te stimuleren om creatieve en inspirerende oplossingen voor hun problemen te bedenken. Afhankelijk van wat past bij jouw type bedrijf kan deze ruimte ingericht zijn met een hoge vergadertafel, een lounge achtige setting met bijv. zitzakken of zelfs voorzien worden van een pingpongtafel. Juist op dit soort plekken, weg van de werkplek, ontmoeten en inspireren medewerkers elkaar. Dit kan heel stimulerend werken voor de productiviteit én de sfeer tussen medewerkers.

De lunch is een uitgelezen kans voor medewerkers om een goede werkrelatie op te bouwen en de communicatie te stimuleren. Zorg voor comfortabele plekken en een huiselijke sfeer. Ronde tafels stimuleren een gesprek waarin alle deelnemers even belangrijk en gewaardeerd zijn. Een fijne plek om te lunchen wordt enorm gewaardeerd. Na een prettige pauze zijn veel mensen klaar om weer met nieuwe energie aan de slag te gaan.


Naast het aanbieden van deze verschillende werkplekken speelt ook kleur een belangrijke rol. Kleuren beïnvloeden emoties en daardoor ook de sfeer op kantoor. Met kleuren kun je mensen beïnvloeden, en op een kantoor wil je dat natuurlijk op een positieve manier doen. Maar wat ‘beïnvloeden op een positieve manier’ nou precies is dat hangt natuurlijk ook af van wat je doel is en om wat voor kantoor het gaat. Bij een creatieve werkruimte wil je een andere invloed geven dan in een ruimte waar men bezig is met ingewikkelde vraagstukken of juist een ruimte waar werknemers meer met hun handen aan het werk zijn. Er is dus niet één perfecte kleur maar er zijn wel een aantal goede kleuren voor een kantoor volgens de kleurenpsychologie.

Oranje: van oranje wordt je creatiever, perfect dus wanneer je wil dat de kleuren op kantoor mensen creatiever maken. Daarnaast wordt je vrolijk van oranje, dit geldt overigens ook voor geel. Mocht je besluiten om met deze kleuren iets te doen; gebruik de kleuren niet té veel want je hebt al snel een overkill aan kleur. En daar kun je weer moe van worden!


Blauw: de kleur blauw staat erom bekend de productiviteit te verhogen en communicatie te verbeteren. Niet voor niets zien we deze kleur dan ook vaak toegepast op de werkvloer. Daarnaast wordt gezegd dat blauw staat voor wijsheid en intuïtie. Behalve dat blauw de productiviteit omhoog krikt, werkt het ook rustgevend. Let echter wel op welke blauwtint je gebruikt, blauw kan ook snel als koel en kil ervaren worden.


Groen: deze kleur ontspant, zoals het effect van de natuur op ons gestel. Het versterkt het vertrouwen in relaties, verduidelijkt eigen beslissingen, moedigt aan tot actie en geeft balans en harmonie in gevoel of emotie. Dit gevoel van groen kun je overigens ook goed toepassen middels het plaatsen van planten.


Wit: ieder kantoor maakt denk ik wel gebruik van wit, toch? Wit is een kleur die rust geeft en in tegenstelling tot opvallendere kleuren geen energie kost. Wit leidt in elk geval niet af. Als je rust in een ruimte wilt creëren maar niet alleen voor basic wit wilt gaan, gebruik dan ook grijs en/of bruintinten, ook die stralen rust uit.

Zoals je ziet is er niet één perfecte kleur, uiteindelijk heeft elke kleur natuurlijk ook nog oneindig veel verschillende tinten.  Ook de huisstijl van het bedrijf heeft wellicht invloed op de kleurkeuze voor jouw kantoor. Helemaal waterdicht zullen de omschrijvingen dus niet zijn maar het geeft je een indruk! Welke kleur zou jij kiezen?

Vragen of opmerkingen

Heeft u vragen over dit item? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.